Type: Mixed Use Masterplan

Location: Forest City, Johor, Malaysia

Scope: Masterplan Concept

Status: International Design Competition 

Year: 2015

Client: Country Garden

Site Area: 24 ha

GFA: 822,830 sqm

In Collaboration: Williamson Architects

Forest City, Johor, Malaysia 森林城市,马来西亚

The First Island 第一岛

Vision Sketch 願景草圖

 Vision Sketch 願景草圖

Vision Sketch 願景草圖

 

THE NEVER FALLING FALLING WATERS 


馬來西亞森林城市國際比賽

Spatial Framework 空間框架

The Forest City is part of the One Belt One Road Development initiative with a global perspective for future urban development. The overall project has a vision of creating four highly densified urban man-made islands. Our vision for the project is to create a Living Platform on the 21st Century maritime Silk Road. The Forest City is an extension of the existing Global Borders and it is a man-made island in the middle of the ocean. The vision is to create a sea-home habitat for the citizens of the Earth Village. The project itself is in fact the main part of the Urban commercial core on the first Island Development. We believe as the first core area of the project, we proposed the architectural inspiration for a landmark of the origin which strongly reflect the concept of Forest City. We proposed to create a communal Forest as an important feature of Forest City elevated off the ground on a plateau completely free of traffic. 

Illustrative Masterplan 彩色總平

The overall Forest City masterplan is mainly divided into two urban density zoning. the project site is located on the most core area of the high density zone. The project site is consist for four plots with two plots with a super urban frontage to the ocean space. The problem of the site is that carpark must be located aboveground, thus creating impermeable urban blocks. The masterplan aims to create alleys for pedestrian connection on the ground level.  

Layers of Activities 功能分區 

The question for future planners and designers of the Forest City is how does urban environment becomes truly integrated with forest ecology at both the public realm and at the scale of individual living spaces. Can cities of the future be possibly be more connected to the natural ecology?

Retail Strategic Plan 商业策略平面

The site as a result of planning strategy is located on a high-density zone with a overall plot ratio of 6.0-7.0. The design brief requires 55% living space, 7% working space, 21% shopping space & 16% carparking space, the traditional high-rise urban topology will only result in rows of skyscrap­ers up to 100 to 200m height zones creating a mega scale ‘concrete jungle’ very much like hong kong. The forest city in context shall challenge the traditional urban typology and create a typology which is truly native to forest city itself. The design proposition for this project invites policy makers, planners, developers and designers to re-imagine a new urban scene where the urban environment is truly integrated into a forest ecology. The future architectural design must fully embrace the ecology/forest bed and re-configure the urban mass and building structure much closer to the ground as a new phenomenon.

Architectural Section 建築部面

A problem for many high-density urban cores of the world has been the design of cities solely for roads, highways, property development & commercial centres. Many of the past urban development ignores the importances of the permeability for water provided by nature itself in forms of ecology, forest and green space. The design concept is to create a super podium with a greater green coverage than the original planning parameters can provide

Functional Analysis 建筑功能分析

As part of the masterplan concept along with the planning constraints of 60% building footprint & 40% open space, the design propose a series of verti­cal voids in form of open green courtyard to increase open spaces in all levels of the complex. The architecture design is create based on a series of dynamic urban block sitting on top of the forest bed to cre­ate layers & layers of sediments. The central forest concept is a fundamental component of the forest city to create a low carbon living urban environment. The masterplan acknowledge the benefit of generating a micro-climate as a result of a central forest park. The concept is from the passive cooling effect of the artificial forest environment allows a temperature control of both the urban environment and the indoor living spaces.

Sectional Perspective 框架部面